Trädgräns

 

Trädgränsen (eller skogsgränsen) markerar den höjd eller latitud där skogshabitat övergår till tundra, alpin eller fjäll. Trädgränsens altitud bestäms av faktorer som begränsar trädtillväxten, till exempel de lägsta vintertemperaturerna, snödjup och betestryck från växtätare som gnagare och renar. När våra vintrar blir varmare kan trädarter växa på högre höjder och breddgrader. Under det senaste århundradet har trädlinjerna i Abisko nationalpark flyttat sig cirka 230 meter uppför sluttningar, eller cirka 40 meter i höjd.

Flytta pilen över bilden för att se hur trädgränsen har förändrats över tiden.

Även om vissa aspekter av landskapet (som snöfall) varierar dramatiskt från år till år och därför inte alltid speglar de långsiktiga effekterna av klimatförändringar, kvarstår trädgränser över längre tidsperioder. Därför kan de fungera som ett mått av förändring på grund av vårt snabbt föränderliga klimat och markanvändning. Fotografier är ett utmärkt sätt att visualisera förändringar i trädgränsen över tid, och gör att vi kan visualisera andra mänskliga effekter som röjningar för skidbackar.

Det är inte bara träd som kan sprida sig uppåt - många arter av buskar och blommande växter är också i rörelse. Vissa arter, som exempelvis smörbollar (Trollius europaeus) som visas på ovanstående fotografier, finns nu på högre höjder än de gjorde under tidigt 1900-tal. Även om de kan förbli vanliga inom sina tidigare utbredningsgränser, delar de nu dessa höjder med andra traditionellt alpina arter eller fjällarter.

Även om klimatförändringar är en tydlig markör för mänsklighetens påverkan på Arktis, kan dessa ekosystem också påverkas direkt av närvaron av människor i området – som turism, infrastruktur och allmän mänskligt slitage. Även när klimatet värms upp kan trädgränsens framfart begränsas av betande djur som renar. Tyvärr tenderar infrastruktur och närvaron av människor att stöta bort dessa karismatiska växtätare, vilket bidrar till att snabba på trädgränsens framfart. Detta är bara ett exempel på de många sätt som direkta mänskliga effekter kan påskynda de ekologiska förändringar som orsakas av klimatförändringar.